zaterdag 31 mei 2014

Handleiding Blinde Rits

Handleiding voor mezelf.... Blinde Rits

Ik kreeg uitleg in de naailes bij Lina Celis, om voor mezelf goed te herinneren hoe ik dat de toekomst zelf nog eens opnieuw kan doen, maakte ik wat foto's (ipv notities) van de stappen - en dan ben ik er nog veel vergeten te fotograferen.
Stap 1: Stik de naad waar de rits moet komen. Zorg ervoor dat het plastic kopje van de rits 1cm (= naadwaarde) onder de rand van het stof  zit. Blijf onderaan 3 cm boven het einde van de rits zodat je het ritskopje volledig naar onder kan trekken.  Steek op die 3 cm een speldje

Je stikt eerst een naad op de naadwaarde (zonder rits) het eerste stuk (waar later de rits komt) stik je ZONDER te hechten in een grote steek. wanneer je op het punt bent van 3cm boven einde rits schakel je over naar een kleine steek en je Hecht aan het speldje + onderaan.

Stap 2: Strijk de naden nauwkeurig open.

Stap 3: Speld de rits vast aan het beleg (enkel beleg, je mag de speldjes niet zien in de voorkant van je stuk) en maak een stiksel ongeveer in het midden van de ritsstof (dit is enkel om de rits goed op z’n plaats te houden). Doe dit langs beide kanten. De rits hangt nu vast aan het beleg, het stiksel is niet te zien op de voorkant.




Stap 4: Maak de grote stiksels ter hoogte van de rits los. Stop waar je gehecht hebt en overgeschakeld bent op een kleine steek.



Stap 5: Maak met het blinde ritsvoetje een stiksel in de vouw van de blinde rits. Het moet perfect zitten, als de rits moeilijk open/dicht gaan heb je de rits dichtgestikt (goed nakijken en losmaken). Het stof mag ook niet te los op de rits zitten anders ben je te ver van de rits afgebleven. 



Stap 6: Open en sluit de rist enkele keren om zeker te zijn dat deze correct zit.

Stap 7: De rits staat nu correct in. Wanneer je de binnenkant van de rits vastmaakt blijf dan recht stikken en hou de rits recht. Zorg ervoor dat je op de naadwaarde stikt waar je rekening mee hebt gehouden voor het bepalen van de hoogte van je rits. Ideaal is als de plasticjes net onder je stiksel zitten, zodat de bovenkant goed afgewerkt is en de rits start aan de plasticjes. 




1 opmerking: